DX

Soalan-Soalan Lazim

Digital Xccelerator (DX) adalah satu inisiatif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan platfom untuk PKS (perusahaan mikro, kecil dan sederhana) mendigitalkan bisnes.

DX bertujuan untuk menjadi platfom digital bagi PKS untuk mendigitalkan proses perniagaan mereka dengan memperkasakan perjalanan digitalisasi perniagaan. Platfom ini menawarkan fasilitasi program, insentif dan solusi digital untuk membantu PKS bermula dan mempercepatkan perjalanan digital mereka.

Untuk semua PKS di Malaysia yang ingin mendigitalkan perniagaan mereka.

Platfom DX menggabungkan semua program, insentif dan juga teknologi digitalisasi perniagaan dari semua agensi dan rakan kongsi. Ini membolehkan pengguna mencari program / insentif yang paling sesuai dengan keperluan mereka dengan lebih mudah.

 • Peningkatan kecekapan dan produktiviti perniagaan
 • Membolehkan pertumbuhan potensi perniagaan
 • Mengurangkan kos operasi
 • Akses untuk memasuki pasaran yang lebih luas

Dengan menjadi ahli DX, ia membuka jalan bagi anda untuk memajukan perniagaan dengan menggunakan solusi digital. Ini memberi anda akses ke program, insentif dan teknologi digital yang paling sesuai dengan keperluan digitalisasi perniagaan anda.

Inisiatif DX pada saat ini menawarkan 4 program yang mendorong PKS untuk memulai perjalanan digital mereka. Di samping itu juga, 3 insentif ditawarkan untuk membantu PKS meningkatkan digitalisasi perniagaan dan 8 jenis penyelesaian teknologi yang dapat diterima pakai oleh PKS untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanan perniagaan.

Mana-mana PKS Malaysia amat dialu-alukan untuk mendaftar menjadi ahli DX

Daftar untuk menjadi ahli dengan melayari laman web DX di https://dx.com.my/ms/ dan ikuti langkah-langkah berikut:

 • Langkah 1: Klik ikon "Daftar" untuk membuat Akaun DX anda
 • Langkah 2: Aktifkan Akaun DX anda melalui pautan yang dihantar ke Alamat E-mel anda
 • Langkah 3: Klik ikon "Tambahkan Perniagaan Anda" dan isi Maklumat Syarikat anda untuk mendaftarkan perniagaan anda
 • Langkah 4: Dapatkan Program dan Insentif yang disyorkan yang sesuai untuk perniagaan anda

Profil perniagaan anda akan dipadankan mengikut kesesuaian dengan inisiatif yang sesuai dengan keperluan digitalisasi anda.

Tidak. Tidak ada bayaran untuk mendaftar menjadi ahli DX.

Untuk pertanyaan lebih lanjut atau jika anda memerlukan maklumat tambahan mengenai inisiatif DX, anda boleh menghantar e-mel [email protected] atau menghubungi MDEC di 03 8315 3000

Program yang ditawarkan adalah SME Business Accelerator, eUsahawan, Perkhidmatan e-Dagang Setempat (PeDas) dan eLadang.

 • SME Business Accelerator - program ini menyediakan PKS dengan pendekatan yang diperlukan untuk memulakan perjalanan digital mereka.
 • eUsahawan - program ini bertujuan untuk memberi pengetahuan dan nilai keusahawanan digital kepada PKS mikro, luar bandar dan belia untuk mendorong penjanaan pendapatan dan peningkatan penjualan
 • PeDas - program ini membantu perusahaan mikro kecil dan sederhana luar bandar untuk memasarkan produk melalui platform e-Dagang yang tidak mempunyai sistem sokongan bersepadu dan mempunyai pengetahuan yang terhad mengenai pemasaran digital
 • eLadang - program ini menyasarkan untuk mempelopori penggunaan teknologi digital bagi melengkapkan pelbagai usaha-usaha & program oleh Kementerian dan Agensi untuk mengubah imej sektor pertanian untuk menjadi satu bidang penjanaan pendapatan yang menarik dan menguntungkan, terutama kepada generasi muda.
 • eBerkat - Pembiayaan / pinjaman yang bertujuan untuk membantu komuniti B40 dan perusahaan mikro, kecil dan sederhana untuk memperoleh pengetahuan mengenai perkhidmatan kewangan digital.
 • SAG - Ini adalah inisiatif oleh PENJANA di mana pemohon PKS yang berjaya di sektor perkhidmatan akan menerima geran yang setara hingga 50% dari jumlah keseluruhan kos projek, untuk meningkatkan kemampuan digital mereka
 • SBDG - Melalui Belanjawan 2020 Kerajaan Malaysia yang memberikan geran setara 50% sehingga RM5000 setiap syarikat untuk PKS untuk mengambil langkah digitalisasi.

Penyedia Perkhidmatan Teknologi (TSP) adalah syarikat teknologi tempatan yang dikenal pasti oleh MDEC untuk menyokong PKS Malaysia dalam penggunaan digital di bawah Geran SBGD.

Ya. Harga berbeza mengikut pada jenis penyelesaian digital. Tiada ada bayaran untuk mengakses dan melihat program menggunakan platform DX.

ms_MYBahasa Melayu
en_USEnglish ms_MYBahasa Melayu

KELEBIHAN SEBAGAI AHLI DX

Anda akan mendapat akses kepada Program, Insentif dan Teknologi Digital yang khusus untuk keperluan anda dengan mengisi borang profil syarikat / perniagaan anda seperti contoh di bawah. Pendaftaran adalah PERCUMA.

Sebelumnya
Seterusnya

Syarikat / Perniagaan Saya

Akaun DX Saya

Pendaftaran Pengguna

Kata laluan mesti mengandungi huruf besar, nombor, simbol, dan melebihi 8 aksara.

Log Masuk Pengguna

Log Masuk Pengguna